Khasiat madu





  • memainkan peranan asas dari segi memelihara jasmani dan kesihatan manusia dimana dia membantu pembentukan sel-sel(tisu) baru, madu dapat membaiki tisu-tisu yang rosak dimana madu kaya dengan glukos, bahan makanan yang berperanan membentuk sel-sel.
  • Boleh minum oleh 3 orang mengunakan sudu makan dari 1 pek kecil Madu Khaula (25g) sahaja membuatkan anda dan anak anak rasa cergas.
  • berperanan menjaga hati dan jantung, dua anggota yang penting dalam jalinan hidup manusia, rohani dan jasmani
  • Vitamin-vitamin yang utama dalam madu dan enzim yang terdapat didalamnya berperanan mencergaskan otak, mengilap dan menambah daya ingatan. Peranan otak dalam tubuh badan manusia adalah besar sebagai pengatur dan menjaga keselamatan tubuh
  • Madu menambah dan memperkembangkan glikolen dalam hati. Ia berfungsi membersihkan hati daripada segala racun dan kuman serta dapat memberi tenaga kepada tubuh badan untuk melawan penyakit.
  • mujarab untuk sebarang penyakit dalam perut. Perut adalah satu tempat pengumpulan makanan yang mempengaruhi badan sejak kecil sehinggalah dewasa. Bersumber daripada bahan makanan dalam perutlah berlakunya pelbagai penyakit. “Perut itu pusat penyakit, pantangan makanan itu pokok bagi segala ubatan”, kata hikmat
  • berperanan membersihkan perut, usus, saluran urat dan lain-lain saluran kesihatan. Disamping itu, zat asam Manganik dan besi yang terdapat didalam madu membantu percernaan dan memproses makanan. Ia juga dapat menghindar masalah sembelit, bengkak dan bernanah dalam perut dan usus 12 jari dan panas perut.
  • Madu juga mengandungi Wangian Haiwan terbang yang boleh membangkitkan perut untuk beroperasi atau bergerak.
  • Zat asam Namik dalam madu merupakan zat yang utama dapat menahan sesuatu bahan dari busuk ataupun rosak, ia juga dapat mematikan kuman dalam perut.
  • Darah bagi tubuh manusia samalah dengan minyak bagi sesebuah kereta. Tanpa minyak, kereta tidak dapat bergerak. Bila darah kurang dan dibiarkan mungkin boleh menjejaskan kesihatan dan menimbulkan penyakit. Seandainya berlaku kekurangan darah atau susutnya darah merah, maka zat-zat galian yang ada pada madu boleh bertindak mengatasinya, demikian juga terhadap ketidak-seimbangan antara darah merah dan darah putih.
  • Suatu keistimewaan madu ialah ia mempunyai daya yang menambahkan kerajinan tubuh bergerak. Amat berkesan untuk anak yang lembab.

KHAULA SARANG : RM 80.00
KHAULA KOSONG : RM 75.00


Madu Khaula berbeza daripada segi sifatnya berbanding madu tempatan. Madu ini datang dari kawasan beriklim sederhana, iaitu ada empat musim. Asalan madu ini pula dari kawasan pergunungan Sabalan di Azarbayjan-Iran. Berbanding madu tempatan yang asalannya adalah iklim khatulistiwa dan tropika (hawa panas dan lembap). Maka tentulah jenis bunga-bungaannya pun berbeza. Jenis bunga akan menentukan jenis madu yang terhasil. Bunga utama yang menghasilkan madu Khaula dipanggil Avishan (Bahasa Parsi) atau dalam bahasa Inggerisnya dipanggil Oregano, sejenis pokok herba. Itu adalah salah satu sebab mengapa madu Khaula mempunyai nilai perubatan yang tinggi (high medicinal value).


Secara umumnya, madu Khaula bersifat "sejuk" berbanding madu tempatan yang bersifat "panas". Ini ada kaitannya dengan kandungan kimia madu itu sendiri. Sebab itulah juga semut sangat suka menghampiri madu Khaula dan menjauhi madu tempatan. Kandungan gula dalam madu hanya boleh ditentukan melalui analisis di makmal atau dengan menggunakan peralatan khas dan tidak dapat ditentukan dengan mata kasar sahaja. Kandungan gula semulajadi dalam madu adalah pada sekitar 75% dan kandungan air pula berubah-ubah mengikut asalan madu. Bagi madu tempatan, kandungan air (moisture content) adalah sekitar 22-25%. Secara perbandingan, kandungan air dalam madu Khaula adalah sekitar 15-17%. Bagi kandungan gula, jika kandungannya melebihi 80%, maka kemungkinan besar ia telah dicampur dengan manisan yang bukan semulajadi. Bagi madu Khaula, sijil analisis diterima pada setiap kali penghantaran (shipment) madu dari Azarbayjan-Iran ke Malaysia. Syarikat pengeluar iaitu Sabalan Shahd merupakan pengeluar terbesar madu berkualiti tinggi di Iran. Perusahaan ini merupakan perusahaan keluarga secara turun temurun dan diusahakan dengan cara mendekati semulajadi dengan penggunaan mesin moden yang minimum. Keadaan ini bagi menjaga kualiti madu yang dikeluarkan untuk tujuan eksport.



No comments:

Post a Comment